• Home » Vijesti » Hadžić: Bez ekonomske slobode nema ni bilo koje druge

Hadžić: Bez ekonomske slobode nema ni bilo koje druge

 

Ekonomija je najbolji filter pomoću kojeg se mogu razlučiti pravi od lažnih prijatelja države, ističe Seid Hadžić iz koalicije “Crno na bijelo”

Novonastali ambijent nakon promjene vlasti otvara prostor ka snažnom ekonomskom zaokretu i inovativnim promjenama u vođenju ekonomske politike naše države jer neće biti ni slobode govora ni slobode štampe, građanskih prava ako ne bude ekonomske slobode, kazao je Seid Hadžić iz koalicije “Crno na bijelo”.

On navodi da je ekonomija najbolji filter pomoću kojeg se mogu razlučiti pravi od lažnih prijatelja države.

“Stoga je veoma bitno donijeti ozbiljne mjere, urgentno i neodložno, koje neće odmah na početku biti vidljive kao napredak ali će biti temelj i uslov za razvoj u periodu ispred nas. To što smo mala zemlja može biti i velika prednost. Najbogatije zemlje u svijetu su male zemlje. Kao sto je to slučaj sa Švicarskom, Luksemburgom, Singapurom, Monakom, Kanalskim ostrvima, Emiratima, Brunejima itd. Crnu Goru je moguće dovesti i do tog stepena razvijenosti. Odgovornim i inovativnim postupcima nove vlade, eventualnim poreskim olakšicama i jednostavnom administracijom može se munjevito dovesti do povećanja stranih investicija i stabilizacije unutrašnje ekonomije”, kazao je Hadžić.

Naglašava da svaka promjena ima i opstrukciju, pa smatra da neće biti lako iskorijeniti “prisutnu korupciju i nepotizam”, ali kao protivtežu svemu tome, ističe, država mora da potpomaže znanje jer se samo na znanju može zaraditi.

“Najbolje studente i najbolje reprezente svoje struke uključiti u proces ozdravljenja privrede i društva a Vlada da ima ulogu igrača koji dodaje loptu iz kornera dok oni potkovani znanjem poentiraju. Trebamo se pozabaviti ekonomijom ove države na najpošteniji način i donijeti strateške odluke za ozdravljenje naše ekonomije a ne ići logikom kako je to do sada bilo „odlaganje neminovnog kraha“ čime se stvarala iluzija održivosti takvog sistema, a posljedica te iluzije je potpuno poremećena privredna struktura Crne Gore”, istakao je Hadžić.

Dodaje da buduća Vlada mora biti prepoznata prije svega kao podrška malom i srednjem preduzetništvu kao okosnici razvoja, ali i biti prepoznata kao stabilna i jaka podrška startap preduzetništvu.

“Dakle, novi sistem bi podrazumijevao i to da nema institucionalne opstrukcije, tj. podrazumijevao bi da nova vlast bude posvećena zaštiti tržišnog sistema. Svjedoci smo bili prethodne vlasti i pljačkaških piramidalnih sistema koji su zapošljavali ogroman broj radnika na izmišljenim i dobro plaćenim radnim mjestima u javnom sektoru. Zauzvrat, ti lažno zaposleni radnici su pljačkašima ponudili svoju lojalnost, neznanje ili ćutanje. Nasuprot ovoga, mladi ljudi u našoj zemlji željni dokazivanja i željni poštenog rada moraju dobiti podršku vlade uz pruženu pomoć i olakšane procedure ka implementaciji njihovih biznis ideja”, smatra Hadžić.

“Dakle promijeniti odnos „odlaganje neminovnog kraha“, podvući crtu, suočiti se sa trenutnim ekonomskim stanjem u Crnoj Gori, kvalitetom odgovoriti na kvantitet, biti spremni na težak rad i na nepokolebljivu žrtvu i u konačnici dočekati neizbježni napredak uz poštivanje svih ovih uslova”, zaključuje on.