• Home » Vijesti » Kalač: Ljudsko dostojanstvo je svetinja!

Kalač: Ljudsko dostojanstvo je svetinja!

Šta bi radio drugačije od sadašnjeg predsjednika, da li njegov najveći konkurent ima vrlina, šta misli o Putinu, a šta o Trampu, rekao nam je kandidat za predsjednika Crne Gore Hazbija Kalač.

 Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja je nedavno promijenila dugogodišnji naziv Bošnjačka demokratska zajednica, Hazbija Kalač, prvi je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predao kandidaturu za predsjednika Crne Gore. Iz SPP-a je tada saopšteno da ova partija za predsjednika države nudi “čovjeka koji teži istini i pravdi”, dok je Kalač, nakon što mu je potvrđena kandidatura, rekao da vjeruje u tezu multietničnosti Crne Gore, imajući u vidu da su, kako je rekao, manjinski narodi dali veliki doprinos u stvaranju “Crne Gore ovakve kakva jeste”.

Predizborni slogan lidera SPP-a glasi “Tvoj je izbor!”, a na glasačkim listićima biće pod rednim brojem tri.

Šta Vas čini drugačijim od ostalih kandidata? Zašto baš Vi zaslužujete da građani glasaju za vas?

“Građani su isprobali ove ‘elitističke’, predsjednike, i, siguran sam, zasitili se tog, kvazi elitizma. Predsjednik ne smije biti čovjek koji je zaboravio kako to izgleda kada ne možete izmiriti sve mjesečne obaveze, platiti račun za struju, za telefon… Neko će možda reći – ni siromah. Pa, vidite, ne znam da li je danas veći siromah onaj koji živi časno od svog rada, često i sa kojim neplaćenim računom, ili onaj koji svoju društvenu poziciju u korupcijskim izborima, kupuje prljavim novcem. Ako bih za sebe istakao neku posebnost, istakao bih izražen poriv da budem pravedan, da dam doprinos da se zadovolji pravda u svim situacijama u kojima sam glavni ili pak sporedni akter”, rekao je Kalač za MONDO.

Koga smatrate najvećim konkurentom? I da li biste mogli da izdvojite najveću vrlinu protivkandidata?

“Ovi izbori će biti zapamćeni po sedmorci, gdje se svih šestoro prvih bore protiv posljednjeg, sedmog. Nisam sklon nekom pretjeranom simbolimu ali svakako da broj sedam nije običan broj. Sedam gladnih godina se nasljeđuje erom od sedam sitih godina – prema jednoj od poruka iz Svetih Knjiga. Možda je ovo signal da se u simboličkom smislu upravo sa brojem sedam završava era tih sedam gladnih godina i da dolazi novo vrijeme”, rekao je Kalač i dodao da vjeruje da svaki čovjek ima neku vrlinu.

“Vjerujem da i protivkandidat iz ere sedam gladnih godina, ima nekih vrlina, i nadam se da ima snage da jednog dana shvati da je svaki čovjek vrijedan koliko čovječanstvo, i da je ljudski život i ljudsko dostojanstvo najveća svetinja”.

Šta bi ste radili drugačije u odnosu na sadašnjeg predsjednika?

“Radio bih svoj posao definiran Ustavom Crne Gore. Prekinuo bih stogodišnju tradiciju netransparentnosti, vela tajnosti, kojom se ova funkcija drži visoko od domašaja običnog čovjeka. Ovu važnu državnu funkciju bih iščupao iz ruku elita ili bolje reći kvazi-elita i vratio je narodu”, saopštio je lider SPP-a.

Da ste sada mlađi, pripadnik mlađe generacije, šta biste voljeli da čujete od onih koji vode državu?

“Da me niko i nikada ne ucijeni za posao, da me ne uče da je politika umijeće laži, da me ne treniraju podaništvu i poltronstvu, da me ne uče korupcijskim menadžerstvom i to mi prikazuju umijećem i ekspertskim znanjem. Da me ostave na miru da kao slobodan čovjek volim šta volim… da mogu slobodno da čitam, slobodno pišem, pjevam, slikam, da se družim da slobodno po svijetu putujem”

Kako vidite Crnu Goru za 5 godina?

“Želim da je vidim kao slobodnu zemlju, zemlju slobodnih ljudi, koji vole ljude bez ikakvih predrasuda, vole svoje prijatelje, svoje komšije, i koji su zadovoljni životom u svojoj zemlji i da im ne pada na pamet da iz nje ikada odu”, kaže Kalač.

Da možete da birate koji biste svjetski lider bili?

“Ovo pitanje se ipak odnosi na prošlost jer o drugima uvijek sudimo iz njihove prošlosti, bliže ili dalje. Prošlost se u nas uvijek uliva uzorno preko mnogo likova, i skoro je nemoguće izdvojiti samo jednog. Ne bih mogao odbaciti ni odreći se uzornosti ni na vremenskoj crti dalekog Sokrata, koji je istinu definirao nečim što je isto za svakog, Aleksandra Makedonskog, koji je prema jednoj anegdoti prosuo vrč vode jer je za njega toliko vode bilo mnogo a za i njega i njegovu vojsku, malo. Zatim Salahudina Ejubbija, koji je prije bitke, upitan šta mu znači Jerusalem, rekao: ‘znači mi sve i ne znači mi ništa’. Naravno, nikako se ne može kao uzor izbjeći veliki Napoleon Bonaparta ali ni Mahatma Gandhi, kao ni Martin Luther King, koji impresionira jednostavnošću poruke: ‘odlučio sam da se držim ljubavi. Mržnja je veliki teret za nositi’. Od svih njih, ali i drugih, mislilaca, književnika, državnika, vuče se po neka važna pouka koja determiniše moje političko biće”.

Šta mislite o Trampu? A šta o Putinu?

“Tramp ima strogi institucionalni nadzor nad sviješću i savješću svoga slobodnog naroda, a Putin ima punomoć nad neslobodnom svijesti i savjesti svoga naroda”, zaključio je Kalač.

 

izvor: Mondo.me  Autor: Gordana Bojanić