• Home » Saopćenja » Odgovor BDZ-a na optužbe: KO ZAISTA DIJELI BOŠNJAKE, A KO RADI ZA NJIHOVE INTERESE

Odgovor BDZ-a na optužbe: KO ZAISTA DIJELI BOŠNJAKE, A KO RADI ZA NJIHOVE INTERESE

Izjavama i saopštenjima datim lokalnim i regionalnim medijima, predsjednik, te drugi funkcioneri Bošnjačke stranke, kako u predvečerju izbora tako i nakon izbora, javnosti uporno imputiraju stav kako BDZ dijeli bošnjački narod u Crnoj Gori. Zdravom razumu ovakvi stavovi prije ukazuju da ili namjerno vrijeđaju inteligenciju sopstvenog naroda, ili, što će prije biti, imaju problema sa sopstvenom inteligencijom. Dokaza je u izobilju.

Ne smeta im što je većina naroda na koji se pozivaju glasački opredijeljena drugim partijama, a najviše Demokratskoj partiji socijalista. Nikada nisu izjavili da je ova činjenica za njih problem već je očigledno doživljavaju normalnom. Demokratsku partiju socijalista su prihvatili kao prirodnog partnera a time im i halali nadpolovično prisvajanje glasova naroda čije su ime prisvojili. Čudno je i možemo reći van svake zdrave logike da se istovremeno prozivaju nasljednicima SDA u CG, namjerno zaboravljajući da je upravo DPS bila nalogodavac nezakonitog hapšenja i krivičnog procesuiranja rukovodstva SDA u CG i nikada se nije ni pokušala izviniti bošnjačkom narodu zbog toga.

Čudima koja dolaze od rukovodstva Bošnjačke stranke nikada kraja. Ni jednim glasom se nisu oglasili na izjavu svog „prirodnog partnera“, gospodina Đukanovića koji je uoči izbora jasno poručio da je svaki glas koji ne ode DPS-u, bačen glas. Dakle, time je udar izvršen i na potencijalne birače BS-a. Stvari su po pitanju odnosa DPS-a i BS-a odavno svima jasne, pa bi svaka reakcija na ovakvu Đukanovićevu izjavu bila suvišna – zato je i nije bilo. Zaključak je više nego jasan: Đukanović i njegov DPS ne dijele bošnjački narod, on je njima predat na čuvanje, jer su se dobro pokazali na primjeru SDA u CG, ali i na brojnim primjerima, prije i kasnije.

Ne smeta Bošnjačkoj stranci ni to što im je „prirodni partner“ uoči samih izbora upao u sigurno biračko tijelo i učinio pravu poharu. Naravno da BS odlično zna na koji način je to njihov „partner“ odradio, ali „mudro“ ćuti. Vidimo da im ne smeta ni „državni udar“, izveden na sami dan izbora, ni mnogo još toga što se moglo vidjeti na listi neregularnosti završenog izbornog procesa.

Posebno je zanimljiva izjava predsjednika rožajskog odbora BS-a, gospodina Nokića, koji onako lakonski, poput onog poziva da građani glasaju za listu broj 16, izjavi i to kako podjela bošnjačkog naroda koju navodno čini BDZ, ne smeta Bošnjačkoj stranci ali smeta bošnjačkom narodu. Očigledno da je gospodin Nokić zaboravio da onaj većinski dio bošnjačkog naroda koji je glasao DPS, zatim SDP, koaliciju Ključ, DF, SD… upravo glasanjem demantovao ovu djetinjariju. Gospodin Nokić bi trebao da zna da su Bošnjaci u Crnoj Gori ponosni što u ovom korupcijsko-kriminalnom mraku imaju bar jednu slamku spasa, svjetionik koji ih vodi prema obali. Hiljadu odvažnih građana, odbili su da budu poniženi i hrabro zaplivali i našli moralni i civilizacijski spas i za sebe, a kao preteča, i za ostatak sopstvenog naroda u bliskoj budućnosti.

U ovoj državi je već odavno jasno ko dijeli narode i ko mu u tome pomaže. Savjetujemo rukovodstvu BS-a da izbjegavaju temu podjela, jer dolazi vrijeme kada će im ta riječ biti loš svjedok protiv izgovora za neostvarena obećanja. Osim toga, Bošnjaci u Crnoj Gori nisu u vlasništvu BS-a da se ona postavlja u ulozi njihovog advokata. Partija koja je doživjela ozbiljan pad u izbornoj podršci birača posebno na to nema pravo. BDZ u CG ne dijeli već otvara put pomirenja naroda bez kojeg nam nema ni jedinstva ni opstanka. Jedinstvo naroda postiže se na politici prosperiteta a nikako surovom korupcijom, nepotizmom i otimačinom. Razumijemo njihovo strahovanje da se može desiti da im lokalna vlast u Rožajama ubrzo padne poharom od strane „prirodnog partnera“ te nam je jasno da su ovakvim skretanjem pažnje sa stvarnih problema, ustvari već započeli kampanju.

Ako bi smo snagu i veličinu BDZ-a mjerili prema usmjerenoj mržnji i opsjednutosti njome od strane BS-a, onda bi se moglo reći da je Bošnjačka demokratska zajednica poput Hajle – ali, ona to i jeste.