• Home » Vijesti » Predsjednički izbori u Crnoj Gori – Prijavljene nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta

Predsjednički izbori u Crnoj Gori – Prijavljene nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori, sedmi od uvođenja višepartijskog sistema, a pravo glasa ima 532.599 građana. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 20 sati. Na predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.  Prema podacima CeMi-a na predsjedničim izborima do 9h je glasalo 6,2 posto birača. Prilikom otvaranja biračkih mijesta uočen niz nepravilnosti.U 7:03h nestala je struja, kako saznajemo razlog jesu radovi na elektromreži, struja je počela funkionirati u 8:00h. Osim toga, u mjestima Biševo, Balotice i Plunce aparat koji služi za identifikaciju otiska, te utvrđivanje identiteta ne funkcionira. U Radetini se glasa uprkos ne fukncioniranju struje što, kako saznajemo, predstavlja mogućnost za krađu.

CeMi je saopćio nepravilnosti koje su do sada evidentirali, bilo je slučajeva da birači na glas saopćavaju za koga su glasali, kao i da članovi biračkog odbora na glas govore imena birača. CeMi je evidentirao i slučaj da je na jednom biračkom mjestu falio glasački listić, koji je naknadno donesen.

Na glasačkom listiću neće biti niti jedan neovisni kandidat, a njih nekoliko je odustalo od utrke nakon što se vladajuća Demokratska partija socijalista odlučila za tu dužnost kandidirati svog čelnika Mila Đukanovića. Podržali su ga koalicijski partneri na državnoj razini – Bošnjačka stranka, Socijaldemokrati, Hrvatska građanska inicijativa i albanske stranke.

Osim Đukanovića, na glasačkom listiću su i Hazbija Kalač kandidat Stranke pravde i pomirenja, Marko Milačić, kandidat Prave Crne Gore, Mladen Bojanić nastupa kao kandidat Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ