• Home » Saopćenja » Saopćenje za javnost povodom raskopavanja grobova u BP

Saopćenje za javnost povodom raskopavanja grobova u BP

Bijelo Polje, 16.09.2017. god.

Raskopavanje grobova u Bijelom Polju pokazalo je da se diskontinuitet vlasti od ’45. nije desio. Taj utisak odaje stav lokalnih fukcionera koji ne pokazuju nimalo dvoumljenja šta dalje. Jednostavno se postupa kako je komitet odlučio. Najviše čudi ćutanje Bošnjaka iz vladajućih partija. Kao da se to njih ne tiče. A možda baš ovih dana prevrću kosti njihovih predaka.

Betoniranjem mezarja pitanje vakufske imovine (zadužbine) rješava se za duži period, a kako stvari teku i zauvjek. Prekrivanjem groblja prekriva se trajanje muslimana na ovim prostorima.

Postavlja se pitanje kako bi se postupalo sa hrišćanskim grobovima. Iskopavanja bi se vršila sa dužnom pažnjom, nađene kosti bi se odložile sa dužnim poštovanjem. Na kraju bi se izvršio dostojanstveni obred sahrane. I to bi uradili svi koji poštuju svoje pretke. Naravno, možda bi se radovi obustavili i prestalo bi se sa uznemiravanjem mrtvih i nikad se ne bi dirali.

Ali sa mrtvim muslimanima se ne postupa tako. U Crnoj Gori ni svi mrtvi nisu ravnopravni. Možda će i naše grobove raskopavati a naše kosti pakovati u pakete Eurokrema.

Postoji bojazan da se i Islamska zajednica u Crnoj Gori ponaša kao da je ’45-ta i da je pristala na gubitak još jednog vakufa. Vjerovanje lokalnim vlastima za nekakvu trampu zemljišta ili objekata je neozbiljno uzimajući u obzir iskustvo oko vraćanja vakufa.

Predsjednik Općinskog odbora BDZ u BP,
Samir Guberinić