Saopštenje za javnost OO Bijelo Polje

Zašto nadležni organi decenijama ćute na postojanje fabrike kojoj je prvi komšija dječji vrtić?

Kada se fabrika nalazi u stambenom naselju, gdje se vrtić i škola nalaze u neposredoj blizini onda uopšte nije bitno ispušta li ona velike ili male količine zagađenja, pravi li ona veliku ili malu buku. Bitno je da ona svojim djelovanjem može da ugrozi zdravlje i život makar jednog djeteta. Ako pođemo od ovog principa onda građani koji žive u komšiluku ili im djeca pohađaju školu ili vrtić koji se nalazi uz ogradu fabrike, imaju potpuno pravo da traže izmještanje iste.

Nadležni organi i na lokalnom i na državnom nivou moraju reagovati i postupti po propisima kako bi zaštitili zdravlje svojih građana. Prije svega, moraju se poštovati propisi iz oblasti urbanističkog planiranja i zaštite životne sredine. Ako se ne postupi, postoji sumnja u privilegovanost pojedinaca ili postojanje korupcije.

U slučaju da se ne reaguje hitno, okolno stanovništvo dobija još jedan argument za iseljavanje. Lokalna vlast kao da baš to želi. Koalicija DPS, SD i BS ništa konkretno nije uradila da se talas iseljavanja iz Bijelog Polja smanji ili zaustavi. Naprotiv, brojke govore da je naša opština rekorder u ovom procesu.

Naglasio bih da Sekretarijatom za zaštitu životne sredine „rukovode“ kadrovi Bošnjačke stranke a koji po ovom pitanju ništa ne rade i time pokazuju njihovu „autentičnost“ i koliko im je stalo do naroda.

Bijelom Polju,

Predsjednik OO SPP

11.04.2019. god.

Samir Guberinić