• Home » Vijesti » SPP: Bošnjačka stranka je dokazala visoku svijest prema ličnim privilegijama, a na štetu sopstvenog naroda

SPP: Bošnjačka stranka je dokazala visoku svijest prema ličnim privilegijama, a na štetu sopstvenog naroda

“Ova stranka je postala propusni ventil za sve vidove očekivane afirmacije Bošnjaka u Crnoj Gori. Tako otvorena vrata su za čelnike ove stranke, umjesto za stvarni oporavak uslova života i zaustavljanja iseljavanja, postali lijepa šansa za ostvarivanje uže partijskih, a posebno ličnih interesa”

Bošnjačka stranka (BS), a pravednije je reći, uže rukovodstvo ove stranke, i u ovom izbornom procesu je dokazala samo visoku svijest prema ličnim privilegijama, a na štetu sopstvenog naroda čijim imenom su se zaodjenuli, ocijenjeno je danas iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), članice koalicije “Crno na bijelo”.

Oni su dodali da je “odlazeći režim u nastojanju da se koliko toliko iskupi za sistemsko i drastično kršenje ljudskih prava učinjenih prema bošnjačkom narodu u proteklom periodu, a pritisnut i od međunarodne zajednice, nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore sudbinu ovog naroda dao u ruke svojem političkom čedu, BS”.

“Ova stranka je postala propusni ventil za sve vidove očekivane afirmacije Bošnjaka u Crnoj Gori. Tako otvorena vrata su za čelnike ove stranke, umjesto za stvarni oporavak uslova života i zaustavljanja iseljavanja, postali lijepa šansa za ostvarivanje uže partijskih, a posebno ličnih interesa. Umjesto da značajno veća zastupljenost u institucijama sistema postane prednost na kojoj će se stvarati uslovi za bolji život, bošnjački narod prepušten politici BS je nepravedno dodatno gurnut na društvenoj margini sa hipotekom dugogodišnjeg držaoca nepravedne vlasti”, ocjenjuju iz ove SPP.

Oni su kazali i da ih nimalo ne čudi što se BS, iako je popravila izborni rezultat, ponaša i osjeća gubitnikom, a za takav poraz svakodnevno optužuje SPP koju je do juče nazivala statističkom greškom.

“Odgovornost i pred sudom uvijek je individualna, stoga posljedice pogrešne percepcije vlasti i pogrešne politike ne može i ne smije snositi cijeli narod. Odgovornost te pogrešne politike ne može dijeliti ni njihovo članstvo bar u onoj mjeri u kojoj to članstvo ne dijeli stečeno enormno bogatstvo vrhuške te stranke. Pohlepa za ličnim bogaćenjem, nepotizam i jako razvijena neosjetljivost na pravdu i zakon, BS ne preporučuju za novu vlast koja mora biti suprotnost svemu tome”, naglašavaju iz SPP.

“Sa druge strane, nova vlast, ako želi nastaviti i unaprijediti demokratizaciju društva, ne smije upasti u zamku revanšizma te partijsku pohlepu BS-a kao, od strane režima nominovanog političkog predstavnika Bošnjaka u Crnoj Gori u proteklom periodu uzimati kao nekakvu bošnjačku krivnju, a istovremeno politički koketirati sa tom istom Bošnjačkom strankom. BS i njeno rukovodstvo zbog svega rečenog se ne mogu smatrati manjinskom strankom već samo dio odlazećeg režima sa kojim treba zajedno da odu u opoziciju jer su svojom politikom uzurpirali prava, zarobili bošnjački narod i učinili ga migracionom kategorijom stanovništva”, smatraju iz SPP.

Ova stranka kao članica koalicije “Crno na bijelo”, “novu političku realnost vidi i u zaokretu politike prema manjinskim narodima, koji više nikada ne smiju biti predmetom niti političke a ni bilo koje druge zloupotrebe”.

“SPP je na čvrstom uvjerenju da ova ili bilo koja vlast u budućnosti ne smije derogirati niti jedan dostignuti standard, odnosno stečeno pravo, pa ni stečeno pravo odgovarajuće zastupljenosti manjinskih naroda u državnoj administraciji i na najvišim državnim pozicijama, već raditi na stvaranju uslova da se prava manjinskih naroda stalno popravljaju i unapređuju”, zaključuje se u saopštenju SPP.