• Home » Vijesti » SPP: Civilizovana smjena vlasti istorijski uspjeh Crne Gore

SPP: Civilizovana smjena vlasti istorijski uspjeh Crne Gore

Naglašeno je da se pri tome treba voditi računa da vlada mora biti pokrivena kadrovima koji svojim profilima ne narušavaju već usvojene principe sporazuma između tri koalicije

Na sjednici Predsjedništva Stranke pravde i pomirenja, inače članice koalicije “Crno na bijelo” konstatovano je da je princip smjenjivosti vlasti, za koji se stranka zdušno zalagala od samog svog osnivanja, konačno počeo da živi u Crnoj Gori.

“Konstatovano je da se proces civilizovane smjene vlasti i konstituisanja nove postepeno dovodi do kraja. To je istorijski momenat i veliki uspjeh za Crnu Goru i razvoj demokratije, te ne smijemo dozvoliti da se taj događaj na bilo koji način zasijeni dnevno-političkim temama”, saopšteno je iz SPP-a.

Naime, članovi Predsjedništva su jednoglasno podržali stav da je ovaj princip ključni za napredak Crne Gore ka demokratizaciji društva i ubrzavanju procesa pristupanja Evropskoj uniji.

“Takođe je konstatovano da je veoma važno ustrajati na stavu koalicije “Crno na bijelo”, čiji je SPP član, da je Crnoj Gori u ovom trenutku najpotrebnija ekspertska vlada kako bi aktuelna tranzicija i promjena vlasti protekla na način da Crna Gora dođe do željenog cilja. U predizbornoj kampanji smo upravo ovaj način istakli kao ključni i neophodan za postepene promjene na bolje”, stoji u saopštenju SPP-a.

Naglašeno je da se pri tome treba voditi računa da vlada mora biti pokrivena kadrovima koji svojim profilima ne narušavaju već usvojene principe sporazuma između tri koalicije.

“U tom smislu je zaključeno da SPP čvrsto vjeruje da je ekspertska vlada optimalno rješenje za tranziciju Crne Gore iz sistema reducirane demokratije sa skoro podrazumijevanom partijom na vlasti u Evropsko napredno višestranačje gdje će koalicija Crno na bijelo u budućnosti zasigurno zauzeti jednu od ključnih ulogu u političkom životu Crne Gore”, zaključeno je na Predsjedništvu Stranke pravde i pomirenja.