• Home » Saopćenja » SPP osuđuje imenovanje Vučurovića za predsjednika odbora za ljudska prava i slobode

SPP osuđuje imenovanje Vučurovića za predsjednika odbora za ljudska prava i slobode

Stranka Pravde i Pomirenja najoštrije osuđuje imenovanje Jovana Vučurovića za predsjednika odbora za ljudska prava i slobode u Skupštini Crne Gore.

Neshvatljivo je i apsolutno neprihvatljivo da osoba sa stavovima kakve ima Jovan Vučurović uopšte bude kandidat za takvu funkciju a kamoli da bude izabran.
Za koja ljudska prava i slobode će se zalagati Jovan Vučurović ako su njegovi stavovi po tim pitanjima apsolutno jasni:

– negiranje naroda
– veličanje ratnih zločinaca
– nepriznavanje presuda međunarodnih sudova za ratne zločine
– javno pozivanje na uskraćivanje osnovnih ljudkih prava čitavim narodima i grupama u Crnoj Gori.

Sve gore navedene stavove Jovan Vučurović godinama zastupa i promoviše i što je  najtužnije te stavove je nekažnjeno iznosio i u skupštini Crne Gore godinama unazad.

Takođe je apsolutno neprihvatljiva ‘odbrana’ Jovana Vučurovića kako je neprihvatanje i protivljenje njegovom izboru atak na nacionalnoj osnovi kao i njegova ‘uvjeravanja’ da će svi građani imati jednak status i jednaka prava pod njegovim rukovođenjem odbora.
Ksenofobija i anarhija nisu bolesti koje se liječe zakletvom bolesnog.  Pozivamo predsjednika skupštine, premijera, parlamentarnu većinu, NVO sektor, organizacije za zaštitu ljudskih prava kao i kancelariju Evropske Unije u Crnoj Gori da hitno reaguju i da svojim autoritetom i poslaničkim mandatima razrješe Jovana Vučurovića sa funkcije predsjednika odbora za ljudska prava i slobode i da na tu funkciju (ukoliko je dogovoreno da se imenuje etnički Srbin) imenuju časnog Srbina kojih je puna Crna Gora.