• Home » Vijesti » SPP Pljevlja – Predsjednik opštine Pljevlja da predvodi blokadu TE !

SPP Pljevlja – Predsjednik opštine Pljevlja da predvodi blokadu TE !

Pozdravljamo i podržavamo najavljeni protest bivših radnika Rudnika uglja i Vektre Jakić – zvanična Podgorica je digla ruke i zaboravila Pljevlja, jedini način da nas uvaži jeste blokada Termoelektrane u Pljevljima.

Namjeru i odlučnost bivših radnika Rudnika uglja i Vektre Jakić da ostvarivanje svojih zakonskih prava uslove, zasad kratkotrajnom, blokadom Termoelektrane civilizacijski je iskorak za sve pljevljake i mi im na tome iskreno čestitamo i upućujemo apsolutnu podršku.

Najave čelnika Vlade Crne Gore i Elektroprivrede da su spremni i finansijski solventni otkupiti imovinu Željezare u Nikšiću kako bi se proizvodnja u toj kompaniji nastavila a radnici prekinuli štrajk jasan je dokaz svim obespravljenim radnicima u Pljevljima ali i na Sjeveru države da riješenje uvijek postoji,šsamo je u pitanju politička kalkulacija zvanične Podgorice.

Polazeći od osnove ljudskog uvažavanja građani i radnici Pljevalja već 40 godina uzaludno očekuju razuman pristup podgoričkog dvora spram njihovih problema, potreba i elementarnog prava na dostojanstven život koje su građane Pljevalja koštale demografskog sloma, devastirane i uništene životne sredine, opšte društvenog posrnuća kakvo ovaj grad ne pamti stoljećima unazad.
Godinama upozoravamo da takav pristup ne može dati rezultate i da Vlada Crne Gore ovaj grad i njegove stanovnike ne uvažava kao ravnopravne građane već isključivo kao energetski potencijal koji ne smije stati bez obzira na posljedice po zdravlje građana i sveukupni sunovrat društvenog života u gradu pod Golubinjom.
Decenijama nam nameću sve druge prioritete osim onih koje se suštinski tiču građana Pljevalja. Ostali su nijemi i gluhi na našu bolesnu djecu, na ekstremnu smrtnost uslijed zagađenja vazduha, vode i zemljišta, na više od 10.000 ugašenih radnih mjesta, na demografski slom, na saobraćajnu izolaciju, na devastiranu životnu sredinu.
I da budemo potpuno jasni – najveći krivci za takav odnos i ovakvo stanje u Pljevljima su isključivo – sami pljevljaci.
Ako sam sebe ne poštuješ – niko te poštovati neće.
I upravo zbog navedenog najavljeni protest i blokadu TE vidimo kao civilizacijski iskorak ne samo obespravljenih radnika već svih građana Pljevalja.
Ovom prilikom pozivamo sve građane da u Nedelju pruže podršku bivšim radnicima Rudnika uglja i Vektre Jakić. Ujedno pozivamo i ostale predstavnike političkih partija u Pljevljima da javno i nedvosmisleno pruže podršku radnicima u blokadi TE Pljevlja uz sugestiju da čelnici partija ne prisustvuju samom protestu kako nebi obesmislili sam protest.
Pozivamo i predsjednika opštine da lično stane na kapiju TE i blokira dovoz uglja jer ovo nije samo borba za njihova prava već prava svih Pljevljaka. Shodno obavezi prvog čovjeka ovog grada dužan je da uz zahtjeve radnika, Vladi Crne Gore i Elektroprivredi ispostavi i suštinske zahtjeve ;
– da riješe agoniju Vektre Jakić i u najkraćem vremenskom periodu pokrene proizvodnju u kompaniji.
– da otpočne proces izgradnje cementare
– da se intenziviraju radovi na saobraćajnim pravcima prema Srbiji i Bosni i Hercegovini
– da se po hitnom postupku riješi pitanje izgradnje dva mosta koja su stopirala završetak izgradnje puta Vrulja-Mijakovići (putni pravac prema Bijelom Polju)
– da se intenziviraju aktivnosti na izgradnji opšte bolnice u Pljevljima
.. za početak.
Predsjednik opštine Pljevlja, gospodin Kovačević ima zakonsku, moralnu i građansku obavezu da stane ispred svojih obespravljenih sugrađana i na ulaznoj kapiji Termoelektrane ispostavi ove zahtjeve Vladi Crne Gore u ime svih građana Pljevalja.
Ako nema pravde za građane Pljevalja neka nema struje na podgoričkom dvoru.

– Opštinski Odbor Pljevlja