• Home » Vijesti » Šta pokušavaju prikriti grafiti u Moćevcu?

Šta pokušavaju prikriti grafiti u Moćevcu?

Duboko smo uvjereni da garfiti sa šovinističkom porukom koji su juče osvanuli u pljevaljskom naselju Moćevac imaju isključivo predizborni karakter i smisao, u svrhu animiranja birača, prije svih Bošnjaka, koji se uz dugogodišnja lažna obećanja zapošljavanjem, uoči svakih izbora sistematski podgrijavaju strahom od eventualnih novih zločina, etničkog čišćenja i nacionalne mržnje.

BDZ poziva sve građane, a naročito Bošnjake da ne nasjedaju na provokacije, ostanu mirni i svoju pažnju usmjere suštinskim problemima koji ih pritiskaju i zbog kojih se masovno iseljavaju iz ovog grada i sa ovog područja.

Raduje nas činjenica da je ogromna većina građana Pljevalja, svih nacionalnosti nedvosmisleno osudila šovinističke poruke, kao i da je svjesna da se radi o prljavim predizbornim igricama.

Nažalost, uvjereni da ni ovoga puta duboko politizovan sistem MUP-a, sudstvo i tužilaštvo neće pronaći odgovorne za ovaj sraman čin pokušaja narušavanja međuljudskih odnosa u Pljevljima, a sve sa ciljem dobijanja glasova uplašenih građana, pokušat ćemo odgovoriti na pitanje: šta je to stvarna pozadina grafita Moćevcu?

– Možda da baci još jedan sloj zaborava na zločine i etničko čišćenje 90-tih fiktivno mijenjajući ulogu dželata i zaštitnika?
– Možda da sakrije stvarne razmjere masovnog iseljavanja Bošnjaka ali i ostalih građana sa ovog područja a naročito iz Pljevalja?
– Možda da sakrije dugogodišnje prevare o zapošljavanju?
– Možda da aktiviraju po kojeg uspavanog i izgubljenog glasača Bošnjačke nacionalnosti, koji su prozreli lažan zaštitnički odnos stranaka kojima su do sada davali povjerenje a bili izdati, prevareni i ostavljeni svih ovih godina?
– Možda da prizemnim šovinističkim natpisima stave u drugi plan katastrofalne uslove života građana i sistematsko trovanje i obolijevanje Pljevljaka koje se pokušava prikriti?
– A možda sve ovo zajedno, i još puno toga što nam se dešava u proteklih 25 godina?!

Predizborne, krokodilske suze koje se rone nad sudbinom Bošnjaka i suživota u Pljevljima kao i izlizane pozive za pronalaženje i procesuiranje maloumnih autora grafita usmjerite ka procesuiranju zločina iz 90-tih koji su počinjeni u Pljevljima i Bukovici, kao i na pronalaženje vinovnika bombaškog napada na NVO pljevaljska alternativa kojeg ste kao takozvani “dokazani zaštitnici Bošnjaka” sramno prešućeli i zataškali.

Uz katastrofalno loše ekonomsko stanje, užasnu ekološku situaciju to su strateška pitanja kojima vi treba da posvetite vašu brigu i pažnju jer će rješavanje ovih pitanja donijeti stvarni mir Bošnjacima, ali i ostalim građanima Pljevalja i u budućnosti osujetiti ove necivilizacijske, predizborne, likovne manifestacije šovinizma.

BDZ u Crnoj Gori
OO Pljevlja