• Home » Vijesti » Stranka Pravde i Pomirenja u Crnoj Gori: Ko štiti napadače na IZ?

Stranka Pravde i Pomirenja u Crnoj Gori: Ko štiti napadače na IZ?

▪️Dvije godine od napada na Islamsku zajednicu – ko opstruiše istragu ?!

▪️Čekajući nalaz forenzičkog instituta o izuzetim biološkim tragovima koji su pronađeni nakon napada na Islamsku zajednicu u Pljevljima postavlja se jedino logično pitanje – ko opstruiše istragu i štiti napadače ?

▪️Napadi na Bošnjake Pljevalja i prostorije Islamske zajednice nakon izbora 30. avgusta 2020 godine kao i svi zločini iz ratnih devedesetih godina, što u samom gradu što u selima Bukovice ali i širom Crne Gore, kao po nekom nepisanom pravilu ostaju nekažnjeni, relativizovani i zaključani u fiokama institucija države Crne Gore.

▪️Do 30. avgusta smo i mogli targetirati samo jednu političku opciju zbog apsolutne kontrole nad službama i institucijama države ali u poslednje dvije godine uprkos nesumnjivo duboko ukorijenjenim odanim ljudima bivše vlasti koji su ostali u službama najodgovornije funkcije počev od ministra MUP-a pa redom naniže, obavljaju ljudi koji su deklarativno do avgusta 2020 godine zastupali stav identičan našem, kojem je izgleda jedino Stranka pravde i pomirenja ostala dosljedna a on glasi – beskompromisna borba protiv ratnih zločina, etnički i vjerski motivisanih napada i širenja međunacionalne mržnje.

▪️Na žalost, da su deklarativno namjere i pozivi da se zločini rasvijetle a napadi i mržnja institucionalno (jer samo tako i može) zasutavl , od strane ostalih kolega na političkoj sceni bili samo puko političko pozicioniranje i manipulacija vjerskim i nacionalnim osjećanjima vidljivo je na drugu godišnjicu napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima ali i kroz opšti javni narativ koji ostaje nekažnjiv od 2020 godine do danas.

Da su promjene za koje smo se borili i za koje smo na kratko vjerovali da su došle, samo iluzija svjedočimo iz dana u dan.

I za vinovnike napada na Bošnjake Pljevalja koji su de facto utvrđeni i izvedeni pred lice pravde sudski procesi postaju farsa i smijurija pa kako onda očekivati da će tako krupan i težak napad koji se dogodio na Islamsku Zajednicu biti procesuiran ?

Jasno je i posljednjem laiku da se ovde radi o trgovini političkim intresom i uticajem kao što je svakom pljevaljsku jasno da se međunacionalni napadi i incidenti projektuju izvan Pljevalja pritom ni najmanje ne abolirajući lokalne izvršioce istih koji se moralno, etički i ljudski nalaze na dnu društvene ljestvice.

▪️Kao što su zločini u Pljevljima devedesetih projektovani u Beogradu a realizovani iz Podgorice , oni postizborni 2020 godine su i projektovani i realizovani iz Podgorice uz naravno, lokalne izvršioce.

Pljevlja se već decenijama koriste kao dobar međunacionalni poligon za ostvarivanje političkih uticaja moćnika iz Podgorice i odgovore na sva gore navedenia pitanja treba tražiti isključivo u Podgorici.

Svaka druga priča i svaki drugi fokus mimo toga je dodatno zamagljivanje prave istine i držanje građana Pljevalja u konstantnom grču kojeg oni sami ne mogu da riješe.

▪️Na kraju, ovom prilikom iskazujemo podršku redakciji PV Portala u nastojanjima da dobije odgovore ko je izvršio napad na prostorije Islamske zajednice kao i našeg sugrađanina Božidara Čabarkapu u avgustu 2020 godine. Pozivamo i nadležne u MUP da ispitaju ko stoji iza hakerskih napada na ovaj medij.

Stranka Pravde i Pomirenja u Crnoj Gori