• Home » Vijesti » Vladavina DPS-a u svjetlu nekoliko aktuelnih primjera

Vladavina DPS-a u svjetlu nekoliko aktuelnih primjera

 

Prisjetimo se malo ne tako davnih devedesetih godina dvadesetog vijeka koje nam već godinama unazad koriste kao mjera društvenih kretanja, mjera društvenog napretka ili stagniranja. Ostalo je zapisano da su razbijanjem i hapšenjem članova i rukovodstva SDA u Crnoj Gori, u poznatoj policijskoj akciji “Lim”, bezbjednosne strukture uhapsile i zarobile bošnjački narod. Od tada, pa do danas Bošnjaci politički organizivani kroz razne partije nisu uspjeli da se oslobode okova koje su vladajuće strukture kroz razne forme vlasti nametnule. Iako je Crna Gora u svom Ustavu zapisala pravilo ravnopravnosti građana, a to bi trebalo značiti i ravnopravnosti pri zapošljavanju u državnim institucijama na svim nivoima, to u praksi na terenu nikada nije zaživjelo.
Činjenica je da se Bošnjaci i ostali manjinski narodi u Crnoj Gori ne osjećaju ni bezbjedno ni ravnopravno jer se vlast nije mijenjala i akcija “Lim” na neki način još uvijek traje. Porobljenost se vidi i u selektivnoj primjeni zakona i nepisanih duplih standarda, i na planu opšte bezbijednosti i na planu jednakopravnosti u zapošljavanju, kroz forme koje su manjinske narode dodatno učinile manje vrijednim i sa manjim pravima.
Iako su vladajuće strukture u odlazećoj vladajućoj vlasti imenovale brojne Bošnjake za ministre, direktore i druge visoke funkcionere, na terenu ravnopravnost građana nikada nije postala vidljiva. Pokušaji popravljanja obespravljenosti više su bili u funkciji političkog izbornog profiterstva i maskiranja stvarnog stanja neravnopravnosti, jer su korist od svega toga imali samo pojedinci iz vrha vlasti koji su se bogatili na štetu zakinutih prava naroda. Pojedini bošnjački ministri, bili su samo dekor u prošloj Vladi dok narod u svakodnevnom životu nije osjetio slobodu. Najveća diktatura i obespravljivanje bošnjačkog naroda registruje se u policijsko-bezbjednosnom sektoru, jer taj resor nije bio u službi zaštite svih svojih građana već više u službi kontrole “viška” slobode, uhođenja i kontrole, prema Ustavu i zakonu, slobodnih građana. Policijsko-bezbjedonosni sektor je najznačajniji indikator u ostvarivanju prava jedne multietničke države i prestavlja pravu sliku postignutih prava i sloboda.
U Bijelom Polju, u kojem polovinu stanovnika čine Bošnjaci, u posljednjih 30-tak godina nije bio ni jedan gradonačelnik iz bošnjačkog naroda. Pored toga, o slobodi i jednakopravnosti ovog naroda govori i činjenica da nikada u ovom periodu kako je u Crnoj Gori uveden višepartijski parlamentarni sistem, načelnik policije, direktor bolnice, direktor gimnazije, nije bio iz reda bošnjačkog naroda. Nedavno se dogodilo da je za Komandira policije postavljen Bošnjak ali je skoro ekspresno i smijenjen i prebačen za zamjenika komandira policije u Berane. Vodovod, elektroprivreda i ostale ustanove i preduzeća koja su u vlasništvu države skoro su potpuno zatvorene za bošnjačke kadrove. Procentualno učešće Bošnjaka na rukovodećim mjestima u državnim institucijama i preduzećima u Bijelom Polju ne prelazi više od 10-tak procenata.
To je suština ravnopravnosti kojim se diči, sada već odlazeća vlast? To je učinak “naših” ministara koji su očito je samo simulirali nekakvu ravnopravnost koja je bila više dekor prema Evropi i drugim međunarodnim adresama. Međutim, Bošnjaci su bili i sada su veoma diskrimanisani i zadatak ove Vlade morao bi biti oslobođanje i uravnoteženje prava i sloboda među svim narodima i građanima.
Prošla vlast je izgubila povjerenje građana zbog nepravde i kriminala u svojim redovima. Na novoj Vladi je da ispravlja višedecenijske nepravde. Jedini garant slobode za sve narode i građane u Crnoj Gori jeste ravnopravna zastupljenost u institucijama i organizacijama države.

Semir Hodzic
SPP CG